ホーム > イベント・セミナー > 各種セミナー > Multifunctional Nano-tailored Composites for Aerospace Applications : Trends and Prospects

日時:2013年11月5日(火)13:00から14:30
場所:工学研究科2号館 232講義室
講師:Prof. Shaker Meguid (Director of Mechanics and Aerospace Design Laboratory, University of Toronto)

Recent development in and utilization of materials, fillers, devices, and systems with dimensions on the order of 0.1 to 100 nanometres, exhibiting novel and significantly enhanced mechanical, physical, chemical, and biological properties, due to their nanoscale size, are attracting considerable attention from the scientific community. Fundamental understanding of synthesis, processing, and characterization of nano-tailored materials will render greater opportunities for their ultimate deployment in engineering. It is anticipated that the role-played by nanotechnology in developing multifunctional intelligent materials to be of major significance to the industrialized nations.
The objective of this talk is to provide greater understanding of the complex phenomena that take place at the nanoscale level in multifunctional nano-tailored composites. Specifically, attention will be given to the research activities and achievements in my laboratory in developing multifunctional nano-tailored adhesive bonds for aerospace applications.
In particular, multifunctionality is introduced, with a certain level of intelligence, by homogeneously dispersing carbon nanotubes, and other nanofillers, into high strength thermoset epoxy adhesives. Application of molecular dynamics and atomistic based continuum techniques to treat this class of intelligent multifunctional materials will be discussed and their viability for in-situ diagnostics examined.